La prima oră a dimineții, antrenorii aranjau jaloanele pentru cei 30 de jucători pe stadionul Iolanda Balaș pentru testul Gacon. Elevii lui Ilie Stan ieșeau rând pe rând de la cabine pentru exerciții de încălzire. Ceea ce s-a întâmplat în următoarele două ore sigur i-a făcut pe fotbaliști să renunțe la orice altă activitate din restul zilei, unii dintre ei sfârșind testul lați pe pista de atletism.
Testul Gacon este folosit de marile echipe din Europa și analizează rezistența la efort a fotbaliștilor, iar pentru mulți este un coșmar. De ce? Pentru că ești nevoit să alergi aproape cinci kilometri în doar 15 minute. Dacă temperatura de la începutul exercițiului nu depășea 2 grade Celsius, iar unii jucători aveau două bluze de trening pe ei, majoritatea renunțau pe parcurs la acest accesoriu, din cauza efortului uriaș pe care îl depuneau.
Dacă în sezoanele trecute Bănel Nicoliță era cel mai bun la testele fizice pe care steliștii le făceau, sub comanda lui Ilie Stan eroul e chiar căpitanul Alexandru Bourceanu. Acesta a strâns din dinți și, în aplauzele colegilor, a reușit să încheie 24 de ture, cu una mai mult decât reușise Bănel cu un an înainte. „Bravo, Stallone!”, i-au strigat colegii la final.
Tănase, surpriza plăcută
După ce la vizita medicală s-a prezentat cu cearcăne la ochi și cu o întârziere de două ore, „Dodel” și-a lăsat antrenorii cu gura căscată la finalul testului. Mijlocașul stânga a reușit să reziste 23 de ture, alergând cot la cot cu muntenegreanul Stefan Nikolic, și a stârnit laude din partea staff-ului tehnic. Rezultatul său a fost egalat apoi de Ovidiu Dănănae și de Iasmin Latovlevici, care sunt jucători recunoscuți pentru capacitățile lor fizice.
Sud-americanii nu au rezistat
În partea de jos a clasamentului s-au situat jucătorii cu gene sud-americane. Astfel, atacanții Tatu și Machado nu au putut să țină pasul cu frații Costea sau Nikolic, iar același lucru a fost valabil și pentru Geraldo, care s-a prăbușit după doar 20 ture. Totuși, antrenorii s-au declarat mulțumiți de efortul acestora, fiind știut faptul că, din cauza condițiilor meteorologice, tonusul sud-americanilor are de suferit.
Ce înseamnă testul Gacon Fost antrenor la Olympique Marseille, Georges Gacon este cel care a inventat acest test, care îi poartă și numele. Exercițiul presupune ca sportivul să alerge primul tur de 125 de metri în 45 de secunde, iar distanța crește după fiecare tură cu 6,25 metri. Spre finalul testului, fotbalistul este nevoit să parcurcă tot în 45 de secunde o distanță de aproximativ 250 de metri.
Top 5 steliști Bourceanu 24 de ture Dănănae 23 de ture Latovlevici 23 de ture Nikolic 23 de ture Tănase 23 de ture
Sunt foarte fericit după ce am văzut rezultatele testului. Mă bucur că Gigi a adus la echipă numai jucători de caracter, care muncesc la antrenamente Ilie Stan, antrenor Steaua
Roni Levi nu a vrut testul
Dacă actualul antrenor pune foarte mare accent pe pregătirea fizică, Roni Levi (foto) prefera mai mult jocul cu mingea în pauzele competiționale. Astfel, tehnicianului israelian nu i-a cerut preparatorului fizic de la acea vreme, Michele Bon, să organizeze un astfel de test. Ultimul antrenor care a impus susținerea unui astfel de test a fost Marius Lăcătuș, în pauza de iarnă a sezonului trecut.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER